Kajaanin kaupunginteatterin syksyn ohjelmistossa on luvassa klassikkojen uutta tulkintaa ja kantaesityksiä etenkin nuorilta teatterintekijöiltä. Näytäntökauden 2023–2024 teemana on kysymys, saanko olla oma itseni. Tulenko hyväksytyksi, rakastetuksi sellaisena kuin olen?
”Teemaa lähestytään niin klassikkonäytelmän uuden tulkinnan kuin keppihevosharrastuksen kautta. Tulemme näkemään yhteistuotantoja kajaanilaisten vapaan kentän ryhmien kanssa, ajankohtaisia vierailuja sekä Kajaanin kaupunginteatterin oman väen vahvaa osaamista ja ajattelua.”, kertoo Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Anni Mikkelsson.
Minna Canthin Anna Liisa tanssii häpeää villisti ulos ja tekee tilaa elämälle. Nälkämaan Jussille morsiamessa tavalliset ihmiset laittavat itsensä likoon etsiessään puolisoa rinnalleen. Isoisäni kuplettimaakari vie teatteria Sissilinnan kammarin lisäksi vanhusten palvelutaloihin ja Kepparit -esityksessä käsitellään ystävyyden ja hyväksytyksi tulemisen teemoja keppihevosharrastuksen parissa.
”Kajaanin kaupunginteatteri on lempinimensä mukaisesti Kainuun kansallisteatteri, joka tarjoaa teatteria kaikille. Ohjelmistomme tapahtuu paitsi Kajaanin keskustan näyttämöillämme, myös vanhusten palvelutaloissa, kouluissa ja monitoimitaloissa ympäri Kainuuta ja Pohjois-Pohjanmaata.”, sanoo teatterinjohtaja Mikkelsson.
Tänä syksynä näemme ohjauksia etenkin nuoren sukupolven teatterintekijöiltä. Nälkämaan Jussille morsian -tragikomedian käsikirjoittaja-ohjaaja Laura Mattila on kiitelty ohjaaja, joka on ohjannut muun muassa Oulun teatteriin ja KOM-teatteriin. Kepparit -esityksen käsikirjoittaja-ohjaaja Hanna-Kaisa Tiainen puolestaan on dramaturgi, ohjaaja ja teatterin monitaituri, joka on työskennellyt muun muassa Kansallisteatterissa. Teatterinjohtaja Anni Mikkelssonin ohjaamassa Anna Liisassa kohtaavat teatteri, tanssi ja kuvataide, kun näyttämöllä nähdään tanssitaiteilija Maija Viipurin tanssia ja koreografiaa ja kuvataiteilija Veera Kopsalan näyttäviä reliefejä.
Nuoren sukupolven kehuttuja tekijöitä nähdään myös syksyn vierailuohjelmistossa. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa näyttelijäksi opiskeleva Youssef Asad Alkhatib vierailee Sissilinnassa elämänmyönteisellä monologillaan Hajuvesi. Vaurioteatterin Korhosen muotokuva puolestaan on useita teatterialan palkintoehdokkuuksia kahminut teatteritapaus, joka jatkaa Kajaanin kaupunginteatterin aikuisten nukketeatteriesitysten kavalkadia.
”Syksyn ohjelmistomme kihisee elämänvoimaa. Se tanssii, laulaa, leikkii ja tekee tilaa uudelle Kainuun maisemista ammentaen. Ohjelmisto kutsuu laukkaamaan auringonlaskuun kepparin harja hulmuten ja traktorin kylki auringossa kiiltäen!”, kertoo Mikkelsson.
Syksyn 2023 ohjelmisto
Minna Canth: Anna Liisa on esitys taakasta vapautumisesta. Anna Liisa on Minna Canthin klassikkonäytelmän uusi, vahva tulkinta. Nuori Anna Liisa Kortesuo on tappanut vastasyntyneen lapsensa ja kantanut taakkaa sisällään vuosia. Onko teko vain Anna Liisan syytä vai onko koko yhteisö osallinen? Millaisia taakkoja me kannamme harteillamme osana sukupolvien ketjuja? Anna Liisa tanssii häpeää villisti ulos ja tekee tilaa elämälle. Se on esitys kehollisesta itsemääräämisoikeudesta ja naiskehojen taakoista kainuulaisessa suomaisemassa.
Kajaanin kaupunginteatterin ja Routa Companyn yhteistuotannossa kohtaavat nuoren sukupolven eri taiteenlajien taiteilijat: ohjaaja Anni Mikkelssonin näyttämöllinen ajattelu, tanssitaiteilija Maija Viipurin herkkä liikekieli ja kuvataiteilija Veera Kopsalan näyttävät puiset naisreliefit.
Kajaanin kaupunginteatterin ja Routa Companyn yhteistuotantoa tukee Uudet Klassikot -rahasto.
Ohjaus Anni Mikkelsson
Koreografia Maija Viipuri
Lavastus Markku Hernetkoski ja Veera Kopsala
Pukusuunnittelu Tiina Siltala
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi
Näyttämöllä nähdään Janne Kinnunen, Milla Kuikka, Jukka Peltola, Mika Silvennoinen, Satu Turunen, Teija Töyry, Vera Veiskola, Maija Viipuri (Routa Company) ja Jose Viitala
Ensi-ilta 16.9.2023 Seminaarin näyttämöllä.
Kesto noin 2 t 30 min, sisältää väliajan
Laura Mattila: Nälkämaan Jussille morsian on tutulta tv-sarjalta muotonsa lainaava rosoinen tragikomedia, jossa ei ole hienostelijoita, feikkejä tai outoja. On vain tavallisia ihmisiä etsimässä rakkautta.
Tapaamme muun muassa sitkeän Kanervan, joka on aina ajatellut pärjäävänsä omillaan, mutta on huomannut radion hajottua kaipaavansa juttuseuraa traktorin koppiin. Hermanni taas pitää Luotikujalla Maatila-nimistä pubia ja haaveilee leveäharteisesta naisesta, johon voisi tuulisella säällä nojata. Kaikkia jusseja yhdistää rohkeus astua tv-kameroiden eteen etsimään jotakuta erityistä.
Vieläkö rakkauskirjeet tepsivät? Kuka uskaltaa muuttaa etelästä Kainuuseen? Entä mitä salaisuuksia se Kainuun korpi tulijalle kuiskii?
Käsikirjoitus ja ohjaus Laura Mattila
Lavastus Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Tiina Siltala
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
Näyttämöllä Perttu Hallikainen, Janne Kinnunen, Milla Kuikka, Jukka Peltola, Mika Silvennoinen, Satu Turunen, Teija Töyry, Vera Veiskola ja Jose Viitala
Kantaesitys 11.11.2023 Seminaarin näyttämöllä
Kesto noin 2 t 10 min, sisältää väliajan.
Hanna-Kaisa Tiainen: Kepparit tuo valoa pimeyteen ja laukkaa näyttämölle harja hulmuten. Se on esitys ystävyydestä, tosissaan leikkimisen kauneudesta, siitä, kun isä ei todellakaan tajua sekä vapauden hurmasta, joka koittaa kovan harjoittelun jälkeen.
Voiko keppari olla niin ihana, että itkettää ja naurattaa samaan aikaan? Entä mitä tapahtuu, kun vanhempi suostuu lapsensa opetettavaksi? Esitys sopii kaikille niille, jotka leikkivät tai ovat joskus leikkineet.
Käsikirjoitus Hanna-Kaisa Tiainen ja työryhmä
Ohjaus ja dramaturgia Hanna-Kaisa Tiainen
Skenografia Annukka Mäntynen
Valosuunnittelu Henri Pyy
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
Näyttämöllä Antti Hovilainen, Sirpa Järvenpää, Karoliina Niskanen ja Heidi Syrjäkari
Kantaesitys 8.9.2023 Sissilinnassa
Kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa
Suosittelemme yli 7-vuotiaille.
Alueteatterin kiertueohjelmistossa
Isoisäni kuplettimaakari pystyttää kupletti-iltamat niin Sissilinnan kammariin kuin vanhusten palvelutaloihin ympäri Kainuuta ja Pohjois-Pohjanmaata. Mikä olikaan se kappale, jolla isoisä isoäidin hurmasi? Entä mitä kommelluksia kohdataankaan tuota kappaletta etsittäessä? Kalakukot lentävät ja olkihatut ostetaan, kun Vaara-kollektiivin Eino Leinonakin tunnettu Sami Sainio hyppää kuplettimaakarin saappaisiin!
Käsikirjoitus Veikko Leinonen ja työryhmä
Ohjaus Veikko Leinonen (Vaara-kollektiivi)
Musiikin sovitus Valtteri Pääkkönen
Näyttämöllä Sami Sainio (Vaara-kollektiivi) ja Valtteri Pääkkönen
Kesto noin 40 min, jonka jälkeen yhteinen kahvitteluhetki. Kahvi sisältyy lipun hintaan.
Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto on osa kaupunginteatterin ja Vaaran yhteistä Ikäihmisten kulttuuripolku -hanketta. Hankkeen rahoittajana toimii Taiteen Edistämiskeskus.
Kantaesitys 31.8.2023 palvelutalossa, jonka jälkeen esityksiä Sissilinnan kammarissa
Alueteatterin kiertueohjelmistossa
Vaikuttavat vierailuesitykset
Korhosen Muotokuva on groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina
Uutta suomalaista nykynukketeatteria aikuisille!
David Bowieta etäisesti muistuttava nuori ja lupaava kuvataiteilija X makaa kerrostalokämpässään ja huutaa tyynyyn. Hänellä on valtavat paineet. Tilannetta horjuttaa entisestään Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, joka saapuu rajan takaa pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä.
Esitys on tragikomedia, tai komitragedia. Tragedia ainakin, sillä kaikki tuhoutuu. Ennen kaikkea esitys on leikin ylistys. Tapahtumapaikkoina toimivat muun muassa Alepa, Taiteilija-ateljee, Laatokan Karjalan metsät ja Mariaanien hauta.
Esityksessä käytetään voimakkaita valoja ja teatterisavua.
Käsikirjoitus, näyttelijä ja nukenrakennus Jonnakaisa Risto
Ohjaus, säveltäjä, sanoittaja, nukettaja Miko Kivinen
Dramaturgia Ella Kähärä
Nuketuskoreografi Neville Tranter
Valo- ja videosuunnittelu, lavastus Titus Torniainen
Äänisuunnittelu Eero Nieminen
Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen
Lavasterakennus ja somevideot Juuso Timonen
Tuottajat Elina Kukkonen ja Wilhelmina Sederholm
Vaurioteatterin vierailuesitys 7.10.2023 Sissilinnassa
Kesto 2 tuntia, sisältää väliajan.
Hajuvesi
Youssef Asad Alkhatib oli kuusivuotias, kun kuuli opettajaltaan biologisen äitinsä kuolleen. Järkyttynyt pikkupoika luuli äitipuoltaan murhaajaksi ja halusi kostaa. Aseeksi valikoitui hajuvesi, jonka tuoksu on seurannut häntä siitä lähtien.
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa näyttelijäksi opiskeleva Asad Alkhatib on tehnyt monologiesityksen elämänsä tapahtumista, jotka ovat kuljettaneet ja kasvattaneet häntä. Palmyrassa Syyriassa vuonna 2000 syntynyt Asad Alkhatib on kulkenut kotimaastaan ensin yksin Kreikkaan, sitten alaikäisenä perheettömänä kiintiöpakolaisena Suomeen. Suomessa 16-vuotiaan voimakas tahto tulla näyttelijäksi viitoitti tietä ensimmäisestä päivästä lähtien.
Hajuvesi on Asad Alkhatibin ensimmäinen oma soolo. Esitys on myönteisyyttä ja läsnäolon voimaa huokuva puheenvuoro nuoren ihmisen peräänantamattomuudesta ja rohkeudesta mennä kohti haaveita.
Teksti Youssef Asad Alkhatib – Hassan Alsaleh
Alkuperäinen esityksen ohjaus Hassan Alsaleh
Ohjaajan assistentti Jalal Hajali
Näyttämöllä Youssef Asad Alkhatib
Vierailuesitykset 19. ja 20.10.2023 Sissilinnassa
Kesto 45 min, ei väliaikaa
Syyskauden avajaisissa nähdään tuttuun tapaan makupaloja kauden ohjelmistosta, tavataan teatterin uusia kasvoja, jututetaan teatterin väkeä tulevista esityksistä ja nautitaan yhdessä hyvät kahvit.
Syyskauden avajaiset 2.9. klo 18 ja 19.30 Seminaarin näyttämöllä
Kesto 45 min