Hyppää sisältöön

RÄNTÄ-festivaali on kajaanilaisen esittävän taiteen superviikonloppu 28.11.–1.12.2024

Teatterin ja tanssin kaupunkina tunnettu Kajaani kutsuu taiteen äärelle keskellä pimeintä ja kosteinta vuodenaikaa. Pohjois-Suomen viilein esittävän taiteen festivaali RÄNTÄ kokoaa yhteen esittävän taiteen herkkuja ja tarjoilee ne neljässä päivässä.

Korkeatasoinen ohjelma on yhtä juhlaa: mukana on muun muassa Routa Companyn taiteellisen johtajan, koreografi Sari Palmgrenin 20-vuotistaiteilijajuhlateos ja Vaara-kollektiivin sukellus syvälle kainuulaisen metsäkeskustelun syövereihin.

Viikonlopun aikana on mahdollisuus kokea teatteriesityksiä, illallinen taiteilijoiden kanssa, ajankohtaisia keskustelutilaisuuksia, kaupunkivaellus, improvisaatioesityksiä sekä off-ohjelmaa.

Festivaalin ohjelmistosta vastaavat Kajaanin kaupunginteatteri, Vaara-kollektiivi, Routa Company, Rauniokaupunki ry sekä yhteistyökumppanit.

Festivaaliohjelmassa salattuja tunteita, fantasiaa ja ajankohtaisia ympäristöaiheita

RÄNTÄ-festivaalilla saa ensi-iltansa Routa Companyn Viimeiset hitaat. Teos valuu katsojien syleihin ja selkäytimiin täynnä haparoivaa ihastuksen tunnetta, parinmuodostuksen ensiaskeleita ja nuoruuden nostalgiaa. Samalla esitys on balladi luontokadosta. Luonnossa esiintyvät symbioosit, lajit, jotka ovat riippuvaisia toisistaan, ovat vaarassa. Kuusi tanssijaa luovat esityksen moninaisuuden puolesta ja heitä liikuttavat ikonisimmat slovarit kautta aikain. Teos on koreografi Sari Palmgrenin 20-vuotistaiteilijajuhlateos ja Routa Companyn ensimmäinen ensi-ilta uusissa toimitiloissa Seminaarin Taidekampuksella.

Viimeistä kertaa Kajaanissa nähtävä Vaara-kollektiivin Kainuun metsäkiistat, on dokumenttiteatteria katoavilta salomailta. Elsa Lankisen ohjaama ja käsikirjoittama esitys istuu Metsähallituksen ja ympäristöjärjestöjen kanssa neuvottelupöytään, kulkee aktivistien mukana hakkuutyömailla ja kuuntelee paikallisia metsänomistajia. ”Metsäkiistojen käsikirjoitus koostuu laajasta haastatteluaineistosta ja tapahtumista aina 1980-luvun lopun Talaskankaan metsäsodasta tämän kesän Hukkajoen raakkutuhoon. Erittäin ajankohtainen esitys kutsuu aiheen äärelle, oli suhteesi metsään mikä tahansa, sillä metsäkeskustelun pitäisi kuulua meille kaikille.” kertoo esityksen ohjaaja Elsa Lankinen. Kainuun metsäkiistat on kajaanilaisen Vaara-kollektiivin 10-vuotisjuhlaesitys.

Kajaanin kaupunginteatterissa nähdään uutuusnäytelmä Keräilijät, tragikomedia ihmisistä ja eläimistä Suomen ja Venäjän rajan tuntumassa juuri nyt. Ohjaus teatterinjohtaja Anni Mikkelsson. Näytelmä pohjautuu kajaanilaislähtöisen Elli Salon samannimiseen romaaniin, joka julkaistaan keväällä 2025 Otavan kustantamana.

Toinen teatteritalolla nähtävä esitys on suuren suosion saavuttanut Astrid Lindgrenin klassikko Veljeni Leijonamieli. Nykypolven ohjaaja Joel Härkösen uusi, tuore tulkinta rakastetusta klassikosta koskettaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

Kaupunginteatterin kovimmat lavataiturit ottavat puolestaan mittaa toisistaan Sissilinnassa iloisen improvisaatioteatterin merkeissä. Improruletin aikana voi tapahtua mitä vaan – lyhyitä sketsejä, joukkuekilpailuja, improvisoituja näytelmiä tai vaikkapa säkenöiviä musikaaleja. Jokainen esitys on sekä ensi-ilta että viimeinen esitys samalla kertaa!

Piilotetut tunteet ja pelot nousevat pintaan, kun kaikki haluavat sekä tulla omaksi itsekseen että kuulua joukkoon. Kiia Laineen ohjaama Fucking Åmål pohjautuu Lukas Moodyssonin 1990-luvun menestyselokuvaan Fucking Åmål, joka oli aikansa sukupolvikokemus. Pikkukaupunki Åmålissa koulumaailman ahtaat lokerot räjähtelevät, kun nuoret etsivät identiteettiään ja yhteyttä toiseen ihmiseen. Esitykset kaupunginteatterin Sissilinnassa.

Susisafarilla yöllisen Kajaanin voi kokea susilauman jäsenenä. Esitystapahtuman aikana osallistujat vaeltavat susilaumana kaupunkitilassa. Esityksessä tutkitaan kaupunkitilaa uudesta näkökulmasta, villin ja sosiaalisen pedon aistien kautta. Toisissa tiloissa -ryhmän esitysvierailua on tukenut Uudet klassikot -rahasto.

Taideklubien keskustelutilaisuudet osana RÄNTÄ-festivaalia

Perjantaina 29.11. klo 16–17 Seminaarin Taidekampuksella fiilistellään festivaalitunnelmaa ja keskustellaan nähdyistä esityksistä. Keskustelemassa Vaara-kollektiivin Veikko Leinonen sekä tanssikriitikko Sara Nyberg Suomen arvostelijain liitosta. Vapaa pääsy.

Sunnuntaina 1.12. klo 13.30–14.30 Sissilinnan kammarissa festivaalin päätösklubilla keskustellaan paikallisuudesta Kajaanin näyttämöillä. Kajaanin ja Kainuun tarina on syntynyt monella tapaa teatterien lavoilla. Punaisesta viivasta Kainuun metsäkiistoihin teatteri on ollut se paikka missä kertomusta Kainuusta on viety eteenpäin. Mukana keskustelussa ovat Kajaanin kaupunginteatterin Anni Mikkelsson ja Pirkko Paananen, sekä Vaara-kollektiivin Elsa Lankinen ja Veikko Leinonen. Vapaa pääsy.

Festivaaliohjelma löytyy sivulta https://visitkajaani.fi/ranta
Sivustolta löytyvät kaikki tiedot tekijöistä, esityksistä, tapahtumapaikoista ja lipuista.

Aihealueet