Kajaanin kaupunginteatterin Taidetta ei tervaa! Alueellinen esittävä taide ekologisena jälleenrakentajana -hankkeen projektikoordinaattoriksi on valittu freelancer teatterintekijä Elsa Lankinen.
Taidetta ei tervaa! -hankkeessa pureudutaan taiteen rooliin osana käynnissä olevaa rakennemuutosta kohti ekologisesti kestävää yhteiskuntaa. Aikoinaan terva oli Kainuulle merkittävä raaka-aine, vaurauden ja toimeentulon lähde. Hanke tutkii millä keinoin tämän päivän Kainuussa esittävä taide voi toimia kestävyysmurroksen ytimessä ja muutoksen rakentajana.
Kajaanilaisella Elsa Lankisella on pitkä kokemus ekologisten teemojen ja ympäristökysymysten äärellä työskentelystä. ”Meillä on Kainuussa taiteen kentällä vahvaa osaamista ja kokemusta ekologisesta ajattelusta. On hienoa päästä syventämään tätä yhteistyössä teatterin, Mustarindan ja korkeakoulujen kanssa. Minulla on vahva usko taiteen voimaan koota ihmisiä yhteen, luoda tilaa uudelle ajattelulle sekä sille kollektiiviselle muutokselle, jota ekologinen kriisi meiltä edellyttää.” projektikoordinaattorina marraskuun alussa aloittanut Lankinen pohtii.
Taidetta ei Tervaa! -hanke toteutetaan yhteistyössä Mustarinda-seuran, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Nätyn kanssa. Hanke kokoaa Kainuuseen alan opiskelijoita ja tekijöitä syksyllä 2025 järjestettävälle ekologisen jälleenrakennuksen kurssille. Lisäksi projektissa valmistetaan alueteatterin ohjelmistossa vuonna 2026 kiertävä Tervan tie roadtrip -esitys, jota esitetään Kajaanin ja Oulun välille sijoittuvissa kunnissa. Tervan tie esitys katsoo myötätunnolla tulevien sukupolvien puolesta raatajia – niin menneisyyden tervantekijöitä kuin tämän päivän luonnonsuojelijoitakin. Esityksen dramaturgi Juti Saari sekä ohjaaja Eeva Rajakangas ovat juuri aloittaneet aiheen työstämisen Mustarinda-talolla Paljakanvaaralla.
Ilmastonmuutos ja ekologinen kriisi haastavat kokonaisvaltaisesti yhteiskuntamme rakenteet. Kestävyysmurrosta voi laajuudessaan verrata sotien jälkeiseen jälleenrakennukseen. Ekologinen jälleenrakennus, oikeudenmukaisesti ja yhteisölähtöisesti toteutettuna voi luoda alueellemme, luopumisen lisäksi, myös paljon iloa sekä uusia hyvän elämän ja yhdessäolon muotoja. Taidetta ei tervaa! -hanke etsii konkreettisesti uusia toimintamuotoja siitä, mitä alueellisuus, ekologinen jälleenrakennus ja teatteritaide voivat olla yhdessä. Samalla nuorille teatterintekijöille esitellään työskentelymahdollisuuksia kasvukeskusten ulkopuolella.
Taidetta ei tervaa! -hanke on osa Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Oulu2026 pääteemana on kulttuuri-ilmastonmuutos ja se kutsuu Eurooppaa innostumaan reunoistaan. Mukana ohjelmassa onkin Oulun lisäksi 39 kaupunkia ja kuntaa.